on Tuesday, November 2, 2010

WTH yg ko merepek nie Dean??? Why on earth ko fanatic sgt ngan bahase latin nie. Dah la ancient language dh pupus plak tuh???
Itu lah antara ejekan kawan ak whenever ak tulis latin. Ape salah ak blaja bahasa yg dah pupus. Mmg arr xde org dh guna zaman sekarang tp bagi ak Ancient Latin nie mmg masyuk la bahasa dier. Phonetic perkataannye berbunyi sungguh mysterious. It’s have been a long time since ak di’expose’ for the first time dgn bahasa Old Latin nie, sbb mase ak kecik2 dulu ak suka relate name benda dlm latin dan perkaitannye ngan science. (Ada bunyi mcm the next Albert Einstein x??? ~ngee) Mungkin tu kot sebab ak minat science, especially Biology yg byk take-in Old latin dlm nomeclature2 n taxonomies2 nieyh. So, no wonder arr ble org tnye, “Dean, cmne ko dpt score Bio???” n trus ak bagi tips sal blaja term2 Latin.

Anyway, back to the topic. apekebendanye ‘Et Nocte Perpetua’ nie? Kalu korg nk tau nie satu frasa yg melambangkan diri ak secara literal. ‘Et nocte perpetua’ is a latin phrase for “and in this neverending night...”. Ape kaitan ak ngan malam yang xkan berakhir??? FYI, my life mostly active during the night. Bleh kira ak nie jenis nocturnal, siang tido malam bangun. Nk kate mcm vampire pun bleh, lagi style. Anyway ape yg special sgt ‘Nocte’ nie kat ak? Lots of thing actually. Ak lebih OK ble study malam n ak ske malam yang riuh (sebab siang ak x brmaya sgt). Pastu, ak ada masalah tido skit. Nk kate insomniac, ak xde la susah sgt nk tido especially mase siang (n mase mgadap depan buku). but still ak jarang tidur kurg dari kul 3 pagi (sbb slalunye ble org Azan Subuh baru ak start mengantuk, truk betul!)

Satu lagi reason yang ak rasakan penting utk ak describe ialah Nocte or night basically adalah waktu paling optimun utk semua aktiviti ak. Ak terasa lebih refreshed bile malam mula menjenguk. No wonder la kan kalu ak ske ajak kengkawan ak lompat pagar tengah malam kan, semata2 nk pegi CC, makan luar n ‘lepak’ing kan. Actually malam nie mase otak ak paling aktif. The time where my brain works critically. Most idea2 ak utk buat sesuatu datang pada waktu malam, including this blog. This situation can be happen anywhre,dinner, tgk TV, mengekah waffle, tgh mandi, buang air (ape nie???!) and even 5 minit sebelum ak tido. Patut la susah sgt ak nk pejamkan mata, sbb otak tgh jalan lagi. Ceiling jd whitescreen utk ak pancarkan ape2 dari otak ak yg di’projected’ pada mata ak. Mata ak akan tertutup ble otak ak dh letih memikirkan benda tu. Tu baru betul2 tidor…

So, ape kejadahnye kaitan idea2 ak ngan blog nie??? (korg x nampak lagi ker! You may skip this part with loss. Pangkalnye, ko kena bace la jgak) Things are simple, sebab ak boring ideas ak dipancarkan kat whitescreen ceiling tu jer. Dh la screen tu ak sorang jer boleh tengok. Tengah malam plak tu, sape rajin nk datang kat ak tengah2 malam kan? So, ak try arr cari screen baru, n ak tau Blog bleh menggantikannya.

Kenapa blog? Sbb blog tu bleh menjadi whitescreen ak yang personal n private tu kepada screen yg everybody can see it, so ak bleh share la idea2 or pandangan ak kat Blog nie. Plus, xde la boring sangat if u compare nan ak yg asyik tengok ceiling jer utk membayangkan ideas. Then, ko bleh customize background, so xde la ak tgk warna putih ceiling jer kan, kan??? It’s like kte tgk movie ikut computer, share2 tgk ngan kawan but then, xkn semua benda pun nk share kan, xkan cerita blue pun nk tgk ramai2 kan. X syok namenye. (Just bagi analogy yg korg senang nk paham, hehe)