on Tuesday, November 2, 2010

Owh, Hi guys… Well, ak buat satu blog baru just to share with u guys something bout diriku, wht happen kat dunia sebenar, dunia imaginasi (kalu korg x kenal ak, ak nie seorang day dreamer), my social world n everything yang ak rase ak patut share with u guys.

Mesti korg panas hati ngan URL blog ak kan. Well, mmg ak sengaja guna perkataan ‘expergiscendi’ tu. So, ape yang significant sgt bout that word? My girlfriend name kah? My BFF group name kah? Name band/kugiran kah? Sebenarnye ‘Expergiscendi’ tu perkataan latin yg bermaksud
Awakening. Kenapa mesti ‘awakening’? Awakening means sedar, bangun atau bangkit. Korg bleh guess why I use tht kind of word kan? Xleh, silalah kemukakan soalan tu kat Formspring ak. Xpayah penuhkan inbox Formspring ak ahh, ak bgtau briefly je kat sini, tp kalu nk korek jugak, sila2 la follow n tanye k…

Expergiscendi or Awakening in term of me (Dean) ialah suatu kesedaran yang ak rase penting untuk ak share n bagitau. Ak bangkit utk memberitahu ape yang ak ingin share ngan u guys. Expergiscendi adalah keinginan ak untuk bangkit membuka lembaran hidup yang lebih baru since ak rase blog nie tempat sesuai utk ak tempiaskan segala perasaaan ak. So, kalu u guys bace n then terase panas jer telinga, tergigit lidah ker, meaning that there is a meaning behind my blogpost. Awakening juga bermaksud keinginan ak utk bangun pagi ngan lebih awal (opps, yg nie xde kaetan pun)

So, dari mane ak dapat menda alah nie??? Expergiscendi nie ak dapt dari satu lyric lagu, SOMNUS by Yoko Shimomura. Lagu nie mmg ngam arr ngan jiwa ak. Dh la irama dull, sad warfare, mmg masyuk, makan dalam la dikatakan… Ni lyric nyer:

Tellus dormit
Et liberi in diem faciunt
numquam extinguunt
ne expergisci possint

Omnia dividit
tragoedia coram
amandum quae

Et nocte perpetua
ehem vel vera visione
par oram videbo te
mane tempu expergiscendi

So, this is the song…

From there you can see where’s this blog inspired from. So, inginku isytiharkan lagu nie sebagai lagu kebangssan Blog ini. Nnti ak akan cover chapter Title blog ak plak, Et Nocte Perpetua…