on Tuesday, November 30, 2010
PB200625
I have to work out on this article before midnight. A November full of journey. When I’m heading back to my hometown on November 08 by bus, I’m hoping that I will spend most time at home, doing those things, doing that things but things not going to happen like I imagined while in that bus.

First incident, my brother lost his locker key. Owh, it’s like WTH, ak baru reach home pastu kena pegi Besut plak nk pegi hantar kunci kat adik ak. Tp, thinking that he’s my bro and sebab lame sgt x jumpa kan, so ak join la jugak. When travelling, it’s gettin’ hard for me to fall asleep since ak ske tgk pemandangan kat luar (and also kne tolong ayah ak tgk direction) except if the trip is heading to the northern, like from KT to KB. Wah sumpah xske and ni membuatkan ak cepat mengantuk. Situation is somewhat different ble heading to the south. Mata mase tu cerah jer. Then kalu dh alang2 naik besut tu, trus la singgah KB. Pusing KB skjap especially at the KB Mall. Kalu pegi mall mesti ada yang masuk dlm wishlist ak. Kerana hari tu ak agak mengedik, so ak beli la lolipop yg besar jgak lar. Erm, mase makan ak try la rase sizzling kat KB mall tuh. Xsedap sgt. Camne2 pun xde tempat yang bleh tandingi Terengganu in term of kesedapan n ke’cukupan bahan’ makanan ape2 pun. Baik Rojak Keling, baik Sizzling, baik Nasi Kerabu, et cetera… Tp sekejap jer duk KB, then malam balik la.

Second event. My mom graduated from OUM. Convocation is held at PWTC, KL. So, my family plan for a family trip to KL. Adik ak kat Besut tu bukan maen lagi adjust ckgu supaya dpt extend cuti and, thanks God dier dapat. Girl next door plak nk kahwin, mmg x kena mase la kteorg pegi trip. Well, sempat la tolong skit buat preparation. Tp nk buat cmne, convocation tu lagi penting kot. Anyway, Congratulation, semoga jodoh till the end of ur lifetime. Enjoy ur day! Since we go by car, so mmg rajin la pusing2 KL nie, xlekat di hotel katakan. Letih tu mmg setiap malam la. Since ak and ayah ak agak familiar ngan area CK, Putra nie, so ak ajak la family jalan2. Owh, nk promote skit, ad satu org Arab punyer grocery store mmg bagus la. Pekerja dier mmg mesra, bleh cakap Arab English, Melayu. (Menyesal ak x blaja sungguh2  bahasa Arab mase ak kat TJ dulu. Plus ak mmg xpandai sgt benda2 linguistic nie). Anyway, jgn malu jangan segan, sila la visit kedai nie. Ak ske coklat yang made from Middle East nie. Mlm2 korg bleh nmpk la kontena kat luar kedai tu, diaorg import semua barang dari Middle East. I’m interested with the bath soap. Wow, ala Mediterranean-Europe gitu. Sabun tu xde rupa pun, segi empat yang berbucu tajam, bau pun kurg tp nmpk mcm sedap jer buat mandi. Sabun tu nmpk mcm original punyer sabun mase first introduction of soap in Europe, well just my opinion. Nk comfem pegi tgk sendiri. Seingat ak, nama kedai tu Suria rasenye. Diorg ramah, tu yg paling ak suka.

DSC02632
(Stroll from SoGo to Putra. Owh, I look retarded in this pic, shit!)

Congratz to my mom for the graduation. May you’ll be success in everything you do. Cheerios. Since mse event tu, hanya 2 org jer pengiring yang bleh masuk dewan, so my dad sruh ak masuk jgak. Yg x dapat masuk dewan dapat tgk vid sidang projected kat white-screen kat luar dewan.

PB200625
(Invitation card dari OUM)

Ohoho, ad la sorg mamat dalam persembahan koir nie semangat nk mampus (compared to the other people in the choir la) smpai dia nie menjadi attention and sebutan orang. Mmg kelakar. Xleh bayang ape yg cameramen fikir ble ye flash kat muka mamat tuh. Adik ak yang kat luar plak panggil org tu ‘rambut Love’ sbb hairstyle ye tuh. Better than rambut Dr. Rozmey (Juz kiddin’ but seriously) Well at least he live up the PWTC from death of boredom… Gambateh, dude.

PB200610
(Meet Mr. Rambut Love : Third from the right)

Mase dlm dewan ad la dua org pempuan kat belakang ak nie mengata2 to tht ‘rambut Love’ guy. Diorg cakap dalam bahasa Sarawak, but I juz understand only some part of the conversation (ak orang Sarawak tp xpaham n x reti cakap sarawak, malu~).Pastu ad la hari nk cari HQ Luxor. Punyer la sesat hari tu kat area Damansara tu smpai pening n stress giler ak rase. Tp nasib baik jumpa bangunan tu. Since hari tu mmg intense jgak feeling (yg memandu lagi la…), then my mom treat us with delicious foods. Thankies.

Trip to KL nie ad la jgak baiknye. It’s a good thing to learn from obeservation. OK, there is a place where we stop for rest awhile. So, berhenti la kat satu masjid nie yg mmg masjid piihan family ak, masjid Kuala Abang (if I not mistaken la). Kat situ lepas solat, kte makan jagung. Sedap woo~ makan jagung mase malam yang diiringi bayu darat.

PB180482 

So, ad la familiar ngan sorg pak cik yg selalu take care masjid nie. I dunno if there is another people who work together taking care of this holy place tp so far, beberapa kali dh ak datang tempat nie, pak cik yang same juga buat kerja. Mulianye kerja die! FYI, everytime I came here, ak tabik puji masjid nie sebab bersih selalu. If kurg pun, consider la sorg jer yang bersihkan tempat nie (that pak cik). No wonder this place jd pit stop utk family trip kan, well at least for the Muslim. Erm, suci jer tgk budi pekerti pak cik nie sanggup nk bersihkan tempat nie setiap masa. Owh, ak pernah bagi salam kat ye but then dier x jawab. I thought ye khusyuk sgt buat kerja, but it’s OK la. At least he have done something tht maybe even I can’t manage to do it all the time. Owh, wait, ak ada cakap x yang PAK CIK NIE DEAF (Pekak, agaknye). OAMG, sentap rase ble ak tau yang dier nie pekak. Wht a honourable deeds he have done. Ye bleh luangkan masa  dier bersihkan masjid but dier nie x sempurna pancainderanya. Ever this kind of thinkin’ flash in ur mind,

Dier nie xde la sempurna pancainderanye, tp kenapa dier bleh buat kerja yang sepatutnya dilakukan oleh kita yang lagi sempurna pancaindera kita? Why we not intended to do so?!

But, to be honest, even I dun have that determination to do the work which in fact, a routine for this Pak Cik, and it’s such a heartbreaking fact about myself and I’ll try to change this fact. I will!

Oweh, third one would be convoy trip utk urusan meminang (Walimatul’urus I guess). Actually bukan ak nk pegi sgt utk urusan nie tp mengenangkan sepupu lelaki ak nk kawin, so ak follow jgak la family ak. Dh la ak tgh selsema giler mase nie. So, this trip would be to Kuantan. Bukan selalu ak nk involve dlm hal2 kahwin2 nie sbb dlm otak ak xde la pikir sgt sal2 topic nie, dh la single, ad hati nk pikir benda mcm nie kan? (ngee~ TEEHEE) So, proses meminang berjalan dgn lancarnye walaupun ak kepanasan kat luar (ak x masuk dlm, nmpk org2 kuar dari umah ak assume success la tu). Hala balik ker Terengganu tu, ayah ak pening kepala skit. Keluarga ak mmg kurg minat skit trip siang2 nie. (Tp mengejar mase utk mak ak kerja malam terpasa la balik awal. Otak ak benak di tengahhari) So, since ayah ak pening, so ak xnk la perjalanan tu jd risky. So ak sruh la ayah ak take a break kat mane-mane, pantai Kemasik ker, Med Club Cherating ker (Err, ayah ak ad cakap mase dalam kereta, mase gi Cherating kecik2 dulu, ak pernah tanya kat ayah ak,

“Kenapa kat sini ramai org telanjang pastu ada yang pakai kain tuala jer????

Hahahahaha… Wow, ak mempunyai daya pemikiran yang creative dan tajam bagi budak yang range umur 4-5 tahun, muahahaha) Tgk logo korg bleh tau dh bertapa baiknye tempat nie. But its ok, this place is also suitable for children, a haven for kids you knows…


So, for the first time we stop la kat Pantai Kemasik. Since ak tgh fall in love with rocky beaches. So, Kalu bleh ak nk visit many beaches of this kind. Pantai Kemasik is one tht accounted in the list; one down, two to go which is Pantai Bukit Kluang and Pantai Tanjung Jara for this short term mission. So, ak berjalan la kat gigi air pantai tu. And OMG batu2 kat pantai Kemasik tu mmg fascinating me lah. Lantak org nk kate ape, for the first time jejak tempat nie, I start to fall in love with this place. Pastu ak nmpk ad sekumpulan surfers yg nk main kat pantai tuh. Owh, tht cool cuz this is my first time depan mata (or maybe the third time I guess) to look people surf at the beach. (Nmpk sgt darat ak nie) Tp, ak nk tanya, ad ker korg nmpk surfers kat Ketapang Bay, kat Batu Burok beach??? Mane ade, setakat yang ak nmpk benda nie jer, signboard…

JANGAN BERENANG DI PANTAI INI

sbb sumer pasir pantai dh kena sedut nk buat Tanjung kat Rivermouth, Terengganu kan (Ceh, mcm nama muara tu Rivermouth jer ak buat)????!. Jgn la expect surfers yg dtg tu mcm yang berlakon dlm Baywatch ker ape ke? Well at least diorg look like a beachboys/beachgirls for me; over-tanned, earrings, tindik sane sini. Pkai Bermuda shorts…So, very exited for the first time nk tgk org surfing kat pantai, then family ak suruh balik sbb lama sgt tunggu org kedai nk sediakan air yg kteorg order. Well then, that’s all utk cerita pantai nie. Nnti ak pegi sekali lagi buat lawatan kat sini.

Last thing to tell you guys is ‘bout the event at the road. Ayah ak maen lawan potong-memotong while driving along Terengganu Costal road start from Kemasik. Daripada perasaan seronok bertukar jadi intense giler. Sbb spanjang ‘permainan’ tu, kereta kami 6 times kena flash lampu oleh kenderaan dari opposite way, honk tu, ad la four times. Kereta yang terlibat dalam ‘permainan’ ini ialah Toyota Unser, Mitsubishi (bukan Lancer la) and a MyVi. Yg MyVi tu “pakat dang” (rambang skali) time potong2 nie. Pastu ad satu mase tu nk berlanggar ngan lori dibuatnye. Naseb baik lori tu slow down. Kalu x naya nnti. So ak sampai la rumah dengan urat otot tekak yang intense je feeling.

So, I think tht all the story bout my travels on November 2010. Best thing is, we reached home safely. BitterSweet memories of my semester 1 holiday… Cheerios!