on Friday, November 5, 2010

This post is about what I experience throughout my life as a student. Not specified in any particular event. Apa yang best sangat kalu kerja siap cepat tapi hasil ntah apa2? OK, I admit that kalu keja cepat siap, xde la rushing last minute or what. Tp kalu si yang nak siap cepat pun, xde inisiatif untuk kerja ngan baik, ape kejadahnye? Harapkan cepat siap, tapi hasil? Bak kata Ben Bradshaw dan kawannye, Joey, “Takdeeeerrr”…

Ok, kalu setakat nak kerja cepat siap tu, aku bleh buat faster than that you capable to. Setakat internet tu, kalu guna advance search jer mmg dah dapat ape yang ak nak. Tp org macam ak nie, seorang yang want
more than I get. So, ape yang ak nak? dan ia bukan bermaksud ak nie seorang yang tamak, tapi ak inginkan satisfaction. Satisfaction datang dari quality, not quantity. For example:

Ak seorang pemegang jawatan utama sebuah syarikat magazine dan kerja ak adalah untuk menghasilkan magazine yang menjadi pilihan utama golongan2 pambaca. Then, aku ada due date untuk setiap project. So kalu ak siapkan kerja tu awal tapi isi magazine tu nothing and hampeh, ada ker orang interested utk baca magazine yang lame giler? Of course not. Consider this condition plak, ak nak publish magazine tu dan make it available at streetstalls A.S.A.P. Adakah ak patut mengeluarkan magazine tu dalam kuantiti yang sangat banyak sehinggakan terkeluar term ‘everyone can have it’? No. It’s not working.

It’s like inflasi; ble banyak sangat note duit yang yang dicetak, then nilai matawang itu akan jatuh. Everything have limitation, even though life pun ada limitation. X semua benda kat dunia nie mampu dimiliki. Kalau, semua benda tu boleh diperoleh, then ape yang akan menjadi kayu pengukur selepas tu? Still quantity? Values? For sure it would be the quality. Sebab tu syarikat magazine nie ada quota pencetakan. Kalu tak, nilai magazine nie akan jatuh. Bile nilai jatuh, all of the maklumat and everything yang mengisi dalam magazine tu still valid not valuable amymore.

So ape kaitan antara quantity, quality and satisfaction? Pernah terfikir x kenapa dlm cerita Doraemon, ble Sunyo dapat beli model gundam yang ORIGINAL, dia kena beratur dulu, bersusah payah, banyak masa dier kena waste semata mata utk model Gundam ORIGINAL tu and bler dapat benda tu trus dia bangga? It’s not bout bangga, takbur whatsoever. It’s bout satisfaction. Different sangat ke model Gundam yang ORIGINAL ngan model Gundam yang not-so-original (FAKE)? Ak serahkan soalan nie kat korg untuk selesaikan. Basically korg bleh guess jawapan from the very basic fundamental of business. Antara kuantiti model Gundam, yang mane lagi banyak created, ORIGINAL or FAKE?

Motif cerita nie adalah kalu kerja siap awal pun tapi hasil kerja hampeh,xde guna jugak sebab kerja x berkualiti akan dilihat sebagai sampah yang menyemak meja lecturer. Korang x satisfy ker ble kerja korang kena credit, dapat pengiktirafan, dipercayai, bernilai dan dipandang tinggi oleh lecturer? OK, fine kalu korang fikir this project is just only the beginning. Xde effect ape2 pun kalu kerja acuh x acuh… But then ingat, zaman sekarang (or maybe zaman dulu pun), org muda kalu ada ilmu lagi dipandang tinggi dan mulia dari org tua tapi tidak berilmu (however, kte masih kena respect org tua atas dasar hormat, adat dan adab). Usaha nak dapat knowledge tu sangat la susah, lagi2 ia bleh memakan usia. Nie pun bleh consider quality (knowledge) is far more powerful than quantity (ages)

Style ak adalah melihat quality more than time restriction (tp ak xde la bermaksud yang time restriction xde functionality langsung). Adalah bukan style ak ble commited nk buat kerja, then ak buat kerja copy (aka. kerja acuh x acuh). Maybe sbb ak nie right brain dominant yang membuatkan ak berfikiran macam tu. Tp sebagai seorg manusia biasa kita (dan juga saya sendiri) ada banyak kelemahan and we must try to optimize in everything we do, even our brain dominancy (optimize the left and right brain)