on Wednesday, November 3, 2010

Hari nie, ak baru jer download software anti-plagiarism. Ak terpaksa men’download’ benda tu for the sake of my Mathematics 1 project. Since ak di’recommend’kan dgn software bernama Turn It In dan ak mendapati yang software nie perlu dibeli ‘license’nye. So, ak putus harapan utk menyelongkar dunia internet utk mencari benda alah tu. So, td ak dapat recommendation dari coursemate ak mengenai alternatif program tu. Actually, ak malas nk cari benda tu sebab ak xde interest kat benda tu (ceh, download benda laen bleh plak kan??? – sbb yg laen tuh include in my interest!)

Anyway, ak pun download la software nie. Name software nie, Viper Free anti-plagiarism scanner software. So kalu korg nk download bleh arr refer at this link. Installer ye xde la berat mane, around 900kb. So, I’m done with the download, next is to put a test run. Shit, kena register account plak. However, registering not cost u more than 3 minutes sebab register hanya memerlukan ko utk isi 6 fields jer, check email pastu get the pasword. Plus, register account xpelu bayar pun, sbb ye alternative kepada Turn It In yang perlu di’purchase’ license.

Nk dijadikan cerita… Ak try la guna software nie for the first time. Lepas jer login, software nie minta kita untuk add documents yang kita ingin check tahap plagiarismnye. Well then, since software nie dah ada database untuk references2 dari internet, so this software can check how much (in percentage n colorful highlights) yg korang ad plagiat. Then ak check arr ak punyer Math Mini Project document. Since ak buat ayat ak sendiri, so ak expect ak dapat la percentage plagiarism less than 40% (tu quota yg diberikan oleh lecturer ak), but then, lepas jer scanning, ak dapat result 48%. Well, actually, project tu x complete lagi, yang ad baru Intro, Background and sedikit references. Yang buatkan percentage tu naik sebab kat References ak tu kan ad skit name auhors, title buku n so on, then program tu assume ak copy bahagian tu. Since ak xsiap lagi project tu (not even the main part), so I bleh conclude yang result tu invalid.

Anyway, this program is awesome sbb program nie dapat detect dari mane (source) kau copy benda tu. Since plagiarism nie satu kesalahan yang agak besar (may include issue patent, copyright watsoever) and untuk mengelakkan korg dari disaman, so, sebelum korg nk submit assignment ke thesis korg ker kat lecturer, sila2 lah scan document korg dulu ngan Viper Anti-Plagiarism software nie. Well, even though korg x kena saman or what, at least korg akan dapat markah 0 dalam assignment korg (if not all, most of University faculties ad program anti-plagiarism, mungkin lagi advance kot). So, nasihat ak kat korg, think before you submit. Stop copying membabi buta, men’copy’ lah dengan bijak.