on Monday, December 20, 2010

Sebagai muka2 pemimpin kepada future generation (ayat perasan k!), agak hampa ak rase ble dengar pasal Kelab Motor yang dilancarkan last week (December 17, 2010). Down and personal, ak tak tahu pun WTH he’s (referring to someone) thinking deep in his heart? Ape purpose kelab ini sebenarnya? Ak x bercakap on behalf anyone, I’m just being myself. Lot of thing play in my mind ble consider situasi cmnie…

Actually, ak bukan x suka sgt ble tgk org buat stunts; motor ker, kereta ker, basikal baby ker, etc. but this thing have to be done in a proper way la. Not on the federal streets/roads, highway or mane2 tempat yang congested and diguna oleh public. Moving back a decade ago. There is an area in Seberang Takir – Airport where’s good enough for a motor stuntmen to play their role. The Motocross track. (Mcm dlm citer Charlie Angels tu tp xde la sebesar tmpat dlm muvi tu) Wow, kalu dulu tmpat ni penuh ngan org dari merata tempat nk tgk motor stunts and races.

Even family ak sendiri kadang2 spend our leisure time watching these people with their rides… Actually, it’s pretty cool to have tht kind of place around the neighbourhoods. It’s feel like havin’ a Equestrian field next to my house la. Mcm bangga jugak arr. Tp tu a decade ago. Skrang tempat tu xde dh. Xtau either org x maen dh benda nie or kena halau?! tp tempat tu dh left abandoned. The only thing left is bumps tanah n tayar2 lama… Kalu tempat mcm nie still ada, I’m pretty sure tmpat ni dh jadi tourists’ attraction, inside and outside. Pastu, mmg comfem tmpat ni develop very well.

But now, there is no kind of event like this around Kuala Terengganu, or at least around this neighbourhoods. Yang ad cuma illegal racing tengah2 malam, yang agak disturbing sebenarnya. Kalu hari cuti, mmg bleh tgk free stunts which are done by today’s teens and totally illegal kalu main kat jln2 public sumer. I dunno wht is the real purpose of Kelab Motor ni? adakah kelab ini dapat membendung gejala nie or mengapi2kan gejala nie? It would be nice kalu duit yang ada tu buat semula tempat motocross tu, racetrack ker, in a more prestige way so public akan approach tempat nie kalu nk tengok belia2 yang suka agenda cmni instead of the teens show off their stunts illegally kat public streets. Bleh gain money ape? Risks kemalangan jiwa pun dapat dikurangkan!

Tp korg mesti pertikaikan, racetrack x-se-mencabar mcm streets. So what, u guys nk smpai ada yg patah sane sini, rugi pecah kereta, hancur kepala terburai baru mencabar? Remember, ER (Emergency Room kat hospital tu) busy n mencabar jgak lol. Pastu gi lambakkan ngan kes yang xsepatutnye happens pun. Korg mungkin mengabaikan tanggungjawab korg sebagai Teen generasi baru, tp korg sedar x yang doktor2 kat hospital tu xboleh nk abaikan tanggungjawab diorg. Kerja diorg kena keep korg alive in case ad yang nazak la. Diorg deal wit ur life, hidup mati kita semua dude2, gal2 skalian, bukan sebarang kerja. Bukan kawan korg yg join korg skali berlumba pegi rawat korg kan, kan? Dun waste nyawa anda semua, dun waste tenaga doktor, dun waste time sbb benda nie mcm Chain Effect tau. Kerajaan tau ape, diorg bukan fully support medical bills korg. (Goverment jgn saman saya, saya org susah, maa) Doktor xleh kate ye xnk rawat pesakit accident sebab ‘Rempit’ing. Jgn bagi doktor2 serba salah nk treat anda nnti. So give la peluang nk masuk hospital tu kepada yang lebih berhak; org sakit jantung, stroke n etc…

Ak suka korg tunjukkan adrenaline rush korg, tp ape kate kalu korg alirkan adrenaline rush tu kat proper place skit. Sbb kekadang org yg xinvolve dlm streets agenda pun bleh dapat adrenaline rush kalu korg buat cmni, org tua pun bleh kena sakit jntung (sbb over sgt adrenaline rush tuh, hahaha). So, minds others, OK. Ak xnk la bersyarah sal rempit-merempit ni sbb rempit is not my world. Xkn nk kuar crite2 laen plak kan…

Thinking bout Kelab Motor nie. I think I have a better idea la, kalu x pun idea yang agak ‘kanak2 Ribena’ nie. Ak pernah bercakap ngan family ak, kenapa government or city council xde buat kelab Basikal yerk? I mean for example; kat Kuala Terengganu City nie, there’s will be no motor-vehicles. Sumer pakai basikal or jalan kaki nk pergi kerja. Kalu kat Japan n some others developed cities, diorg (government) convinces city’s community supaya ride basikal utk pergi kerja or mane2 around the city. Plus, diorg siap provide laluan basikal utk memudahkan pengguna basikal. I’m pretty sure Malaysia already make a move dlm benda nie tp x secara besar2an. Dh la xde support sgt daripada rakyat dlm benda nie, so perancangan tu tergendala lah. Xkn sampai nk sponsor Basikal sorg satu! Some research can be done utk approach program nie (ak namakan program nie sebagai : iCycle In City) Tp of course la mesti ad exceptions skit like xkn Ambulance pun kena guna basikal kan??? But who knows? Kot2 design ambulance pun mcm basikal in the future???

So, ble benda nie happens, hubungan social city’s community akan jadi lagi baik like people will say hi whenever they cycles to their workplaces. Plus, cycling nie good for health. So, life expectancy pun increase kan. Emission of air pollutants pun berkurang, xde la pencemaran udara, warisan Black Gold jgak terjamin lol. Effect global warming pun dapat dikurangkan. Kata nk amek serious on environmental awareness. I know idea nie seem lame tp x mustahil kan to make tht happens…?

So, what do I expect actually? Well, I wish for a change. A change done by all teen who are on the same generation with me. So we can lead to a better future of Malaysia (WTH! Patriotism giler ak, but tht just me). Stop the illegal motor-racing. since you guys have the Kelab Motor, then go for a solution bout this social crime. Try to make a conversation with the higher-level administration/government to provide a proper place where you guys can flow in ur’s adrenaline rush without harming others.

Daripada duit dibazirkan utk benda2 x berfaedah, baik la sedia facilities mcm yg dibincangkan kat previous paragraph tadi. Worthy ape, kalu nk buat jd Global Sports event kat Terengganu pun senang, just like the Monsoon Cup and Equestrian Club facilities…