on Friday, February 18, 2011

OK, hi guys… Sorry arr lame x update blog. Sibuk sambut Valentine sorg2. (Single kan??? And OK, ak xsambut la benda nie). Well then, post kali nie sal review + promote skit. Erm, plus mmg favret ak utk bagi review on something. Post kali nie simple jer (xnk buat panjang2, kalu x pending mcm kat Blog Task list kt sebelah nie-->). Plus, ads org minx ak tulis blog sal nie. Sebenarnye ramai lagi xtau yang blog ak ad User Interaction bagai… Melalui blog ak, korg bleh request topik utk ak bincangkan kat blog ak, and kalu ak rajin and topik tu mmg rasional utk dibincangkan, so why not? Bleh jer ak nk tulis… So, bagi sape2 yg tak tahu menahu lagi format blog ak nie, well ak ad 3 dh blogpost sal penggunaan blog ak (WHAT DOES THIS BLOG HAVE?, WYSIWYG IN THIS BLOG:Layout and WYSIWYG ON THIS BLOG:Plugins). Iklan sekejap > Kalu korg nk suh ak buat post on something, request jer kat mane yg korg bleh guna utk contact ak. OK, back to the topic…

Well, as obvious as you can see, blog ak kali nie akan citer skit sal salah satu tempat favorite ak, Ketapang Bay (Teluk Ketapang jer name sebenar dier). Kat sini basically xde la ape2 sgt kecuali for kaki pancing and kaki ’kereta mati’. Tempat nie mcm hotspot jgak la. Structure physical pantai ini basically dh kena exploit oleh pihak pembangunan Negeri. One of the most obvious alteration feature is the extension of the landing strip of Sultan Mahmud Airport to the middle of the sea. So basically kalu dulu laluan straight jer, skrg kena buat lencongan kot. Ad kawasan xleh buat tempat mandi dh sbb pasir kat beach line tu dh kena sedut utk pembangunan pantai Kuala Terengganu. Ad gambar ak mintak specialist dari budak Kindergarten (Tadika Teluk Ketapang) utk menjayakan lukisan layout area tuh. Nie gambar nye…
ketapang bay illustration
(Jangan layan sgt gmbr Naga dlm laut tu, tu gaya lukisan dier kalu lukis laut, hahahaha Budak nie menggunakan software professional yang dikenali sebagai Paint)

Teluk Ketapang nie la salah satu tempat ak grown up. Sinilah tempat ak selalu ikut ayah ak buat kerja and mendalami ilmu bio-pathology nie. Kat sini la tempat ak skolah (mase tu ak ingt lagi the best memories mase nk tukar skolah. Pergh, u guys, kawan SKTK yg ak ingt jgak la) BTW, there are many road access to Ketapang Bay. Main one is the one yang lalu tepi military camp. Before you turn right (ni case kalu korg dr Kuala Terengganu City Centre/Kuala Lumpur) korg akan nampak kedai mamak Hot-Hot. This one is a best place la around here. Mmg xpenah lekang local and foreign customers. Kedai mamak jer guys, tp pergh mantap. Dh manyak org kot promote this place, and I’m might be the thousandth. Dlm Garmin (GPS) ad tag kedai Mamak Hot-Hot nie. Nk experience Mee goreng Mamak, roti canai and etc, then this is the perfect place. Ak xtau kenapa tp mmg rase laen jer dr yg laen. Super sedap. Kalu x kenapa ak ad nmpk byk foreigner kat sini. Ok, kalu nk kira logik la, mmg la tempat nie dekat ngan airport, tp byk kot diorg pass by restaurants before they reach here… Tp, no matter wht is it, satisfaction and deliciousness yg paling penting. So, usha2 la tempat nie. Owh, some additional notes. Kedai Mamak Hot-Hot ni located in between 2 junction. Jalan Tengku Ampuan Bariah-Jalan Tengku Omar T-Junction (Simpang Stadium Runtuh, hahahaha) and Jalan Tengku Ampuan Bariah-Jalan Teluk Ketapang (Simpang Kem). For a detailed map, you can have a look at the maps images at the last part of this blogpost. 

See the one that written in purple tuh? A’ah, blog ak kali nie nk citer satu tempat nie la. Kat sini adalah Medan Selera Teluk Ketapang. Main course diorg adalah seafood. Obviously la kan… But then, xkn la ak nk citer setiap gerai yg ad kat sini. Plus buat ape? Sbb ad satu jer gerai yg jadi top favret ak which is Gerai Pak Hashim (refer gambar kat most top semula). What do I like about this gerai? Everytime I go back to Kuala Terengganu during semester holidays, selalu jer la ak ajak family ak makan kat sini. Plus this place is Family Choice jgak la. So, mcm official dh, kalu nk makan sotong celup tepung, this place would be the best one. Well, basically, u also can have the best ABC here. (Compared to Za’ba one, their ABC is not delicious at all. Mmg fuck pun serving diorg). Pastu, kalu korg demand sgt nk experience minum air kelapa directly dr buahnye, so here’s the chance. Ak jarang minx yg nie sbb basically ak suka yg manis punyer.

OK, now, let’s talk bout the best part of it. Kalu kat sini, top favorite ak ialah sotong celup tepung dier. It’s like OMG, yg latest one ak rase, pergh, juicy nk mampus. Rangup plak tuh. Ak xleh explain kesedapan sotong celup tepung dier sbb terlalu subjective. Korg nk tau, korg sendiri kena try rase. What else? They also got ikan celup tepung (ak kurg skit kalu ikan2 nie), udang celup tepung (ak dh berenti makan udang walaupun temptation dier terlalu tinggi kat ak), keropok goreng (nie benda biase la, kids love it) fishball (kids also love this too) and etc. Kalu minum plak, even though ak suka ABC dier, tp ak tetap ngan air kelapa ak (yg gelas punyer) baru syok ngan sotong celup tepung yang ak telan panas2 tuh. Tak pun, ak order dua-dua. Tamak betui! Erm, for instance, mak cik and pak cik yang bertungkus lumus menjalankan business kat kedai nie mmg ramah… Ntah la, xter’explain’ kemesraan mereka. Tempat nie kalu musin cuti (like the last CNY holiday) mmg penuh nk mampus, nk dapat meja tu mmg susah la. Name pun gerai makan, xde la mcm restoran byk mejanye… (Seriously, baru jer beberapa ayat ak lepas, dh teringat sotong celup tepung tuh. ALAMAK).
DSC00829
(Sotong celup tepung favret ku)

Tu jer la sbenarnye main point utk ak tulis blogpost nie. Kedai Pak Hisham. Kalu nk senang korg cari, codename kedai tu ialah no.8. In case diorg rase pelik cmne korg bleh kenal tempat diorg, korg kate la, korg bace ikut blog Et Nocte Perpetua, ditulis oleh seorg budak muda (dasat link promote diri betul!) yang menjadi pelanggan tetap sekeluarga di sini… Nie jer la cara ak nk balas jasa baik masakan and keramahan diorg kat family ak, by promoting it. Semoga perniagaan Encik semakin berjaya yek. Ad jgak hati, kalu ak jadi mayor Kuala Terengganu, nak jugak bangunkan kawasan nie. Ad potensi la. Siap nk buat resort lagi kat satu area dekat ngan kawasan nie. Le Meridien kat depan medan selera nie. Demolish tempat mainan kanak2 tuh, letak kat laen… So, pendek jer kan blog kali nie. Pendek cerita, banyaklah comment yek, Cheerios… And salam Maulidur Rasul to all Muslim in Malaysia and the rest of the world.

Here's some of the snapshot from the most widely used maps, Google Maps and Garmin GPS map

The earth coordinate for Kedai Mamak Hot-Hot is:
N 5° 22.267' E 103° 06.641'

The earth coordinate for Gerai Makan Pak Hisham (Medan Selera) is:
N 5° 23.205' E 103° 06.781'

You can use the coordinate as given above because the coordinate is accurate. (In case if you search 'Kedai Mamak Hot-Hot', Google Maps will redirect you to Australia, not Malaysia) So, those coordinate is somewhat helpful la... And here's is some snapshot taken from:

Google Maps (click image to enlarge)


Garmin MapSource (click image to enlarge)