on Thursday, April 28, 2011

Medical Certificate??? Nie bukan sijil pengesahan anda sebagai seorang doktor, nurse or whatsoever tp surat pengesahan cuti sakit. So ape ke hanye ak ngan MC nie??? Actually, ak dah lame dh draft blogpost nie tapi sebab ak agak busy focusing myself ngan exam, tido and Facebook. So, mase terluang utk buat penulisan ‘ilmiah’ camni mmg kurg la. Well, it’s the end of semester 2 of my First Year in National University of Malaysia So, I think I got a wise reason to make a summarization about this topic.

Motif sebenar post kali nie adalah berunsur, hasad dengki, tak puas hati dan sewaktu dengannya. Well, throughout this Semester, ak banyak hidup berdikari. Roomate ak yang ak sedia maklum, rindu la juga, Izad xlagi menjadi roomate official Semester ini disebabkan insiden yang tidak diingini menimpa dia. Kepada Izad, semoga kau cepat sembuh and datang semula kat University. Takziah kepada keluarga yang terlibat. Ak xnak la sebut citer lame nie, takut melukakan hati sesiapa yang membacanya. (OK, jujurnye ak sedih jer bila tulis part nie) Life must go on OK. Ape yang berlaku semuanya Takdir Allah OK. Xde niat nak sentuh sensitiviti and perasaan sape2 k.

Back to the main topic. Yes, ak semakin berdikari dalam kehidupan. Ak bangun sendiri, pegi faculty sendiri2 jalan kaki. Bas dari Za’ba bukannyer nak berhenti pun kat faculty sebab diorg rase xefisyen. Well, kekadang ak try jugak naik tp trus dihambat, u know what I mean, DIHAMBAT. Choyyyy sgt pakcik nie. Xkesian ker kat ak yang badan kecik jer, makan pun kurang (PENIPU, 70% duit PTPTN ak abis kat makanan jer), pastu nak suruh ak bakar calorie pagi2 ngan turun bukit then perhabiskan metabolism ak time daki bukit Za’ba yg more o' less 15° nie. Lenguh wei. So, main idea-nye sal jalan kaki pegi faculty.

Ak nie dah la night-boy, so of course la ak nie aktif tengah malam jer. Tambahan plak ak nie ad Delayed Sleep Phase Disorder, for that reason la semua jadi delay. Tido delay, bangun delay, mandi delay, pegi kelas delay, makan delay, otak pun delay, hohohohoho. Kekadang tu ak selalu la lambat ke kelas pagi sebab masalah ‘delay’ tuh. Tp, delay-delay pun, lewat ak pegi jugak kan. Better go than nothing kan?

Kes nye kalu ak xsihat, mmg ak xnak pegi kelas. Tp yang jadi problem dari Form 5 ialah, setiap kali ak datang kelas, pastu cikgu/lecturer mesti mintak surat MC. OK, fine kalu zaman2 Form 5 aritu, mak ayah ada kat umah. Nie mase kat Matrix ngan University especially, ingat ak rajin ker nak gerak pegi medical centre dalam demam & kepala pening bagai tu semata-mata that demn MC. Bukan nak ponteng pun, cuma ak perlu rehat sebab demam, pening or selsema. Kalu pegi kelas dalam keadaan camtu, ingat masuk ker belajar? Baik tido dari pegi kelas.

OK, I know, certain case will come arise mcm:
“Kau xleh pandang remeh ngan sakit-sakit camtu”
OR
“Bukan boleh percaya semua budak kan, mane tau kau mmg nak ponteng ker?”

and ape2 isu yang sewaktu ngannye, tp org macam ak nie xsuka bergerak semata2 benda remeh camtu. Bayang arr; tunggu bas, naik bas bergoyang-goyang, jalan xsmooth, pastu tunggu kat Medical Centre, balik semula kolej. Boleh pengsan kot ak, lebih2 kalu selsema, tu mmg out trus la focus ak.

So, ape relevannya amek MC kalu ak x sihat sikit2 jer. Dh la MC tu perlu tarikh yang same ngan tarikh yg kita minx cuti tu. Kalu ak nak pegi Medical Centre bile ak sihat skit, which would be one or two day later? Ape guna tarikh tu? Ad yang bleh tolong explain kat ak sebab ak blurr sgt ngan system nie.

OK, tu jer la ak nak belebel hari nie. Ketakpuashatian ak terhadap cuti ak perlu di-explainkan dengan surat MC. Baik la tanya ak sihat xlagi, OK x lagi ker? Tenang skit hati ak dengar, hohohho ^^

P/S: Puas hati ak lepas geram… Sebenarnye xpuas lagi, sbb feeling ye xsame!!! Tp kurg la skit kan… Shit la, bubye!!!
(dok tahu menda ak =.=)